Logo

Türkiye Cumhuriyeti ile Küba Cumhuriyeti arasında “Denizcilik Anlaşması” imzalandı.

Türkiye ile Küba arasında işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ile Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez tarafından Türkiye Cumhuriyeti ile Küba Cumhuriyeti arasında “Denizcilik Anlaşması” 12 Kasım 2020 tarihinde Ankara’da imzalandı.  Yapılan anlaşma ile iki ülke arasında işbirliği artarken bürokrasi de azalacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada imzalanan “Denizcilik Anlaşması” ile Türkiye ve Küba arasında; deniz taşımacılığı, filo yönetimi, liman inşası ve bakımı, gemi adamı ve liman devlet kontrolü eğitimi, düzenli hat kurulması, gemi inşası ve bakımı, klas kuruluşları arasında işbirliği, deniz kıyı ve çevre koruması,  deniz ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması, tecrübe paylaşımı, denizcilik konularında görüşmelerde bulunularak sorunların çözülmesi için bir platformun oluşturulması gibi konularda işbirliği mekanizmaları oluşturulacağı ifade edildi.

 - İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkiler artacak

İmzalanan anlaşma ile ayrıca iki ülke arasında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında, kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulanması, gemi adamlarına diğer ülke limanlarında vizesiz karaya çıkma hakkı gibi çeşitli kolaylıklar sağlanacağı kaydedildi.

Türkiye ile Küba Cumhuriyeti arasında 2018 yılında başlayan müzakerelerin 2020 Kasım ayı itibariyle tamamlandığı ve imzaya hazır hale geldiği bilgisi aktarılırken; söz konusu anlaşmanın iki ülke arasındaki denizcilik faaliyetlerinin geliştireceği, ekonomik ve ticari ilişkileri arttıracağı, yeni yatırım olanaklarına zemin hazırlayacağı ve deniz ticaret hacmini arttıracağı vurgulandı.