
I:\CIRC\LL\03\162.doc    

 
INTERNATIONAL MARITIME ORGANIZATION 
4 ALBERT EMBANKMENT 
LONDON SE1 7SR 
 
Telephone: 020 7587 3152 
Fax: 020 7587 3210 
 

 

 
IMO 

 

E
 

 
 
Ref. T4/5.03 LL.3/Circ.162 
 24 May 2005 
 
 
UNIFIED INTERPRETATIONS OF THE INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD 

LINES, 1966, AND THE 1988 LL PROTOCOL AND ITS AMENDMENTS 
 
 
1 The Maritime Safety Committee at its eightieth session (11 to 20 May 2005), following a 
recommendation of the forty-seventh session of the Sub-Committee on Stability and Load Lines and 
on Fishing Vessels Safety, approved unified interpretations of the requirements of the 
1966 LL Convention and the 1988 LL Protocol and its amendments, as set out in the annexes 1, 2 
and 3. 
 
2 Member Governments are invited to: 
 

.1 take note of the annexed unified interpretations and use them when applying the 
relevant requirements of the 1966 LL Convention, the 1988 LL Protocol and its 
amendments in order to ensure the uniform application thereof; and 

 
.2 bring the annexed unified interpretations to the attention of all interested parties. 

 
 
 

***
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ANNEX 1 

 
UNIFIED INTERPRETATIONS OF THE INTERNATIONAL 

CONVENTION ON LOAD LINES, 1966 
 
 
1 LENGTH OF SUPERSTRUCTURE (REGULATIONS 34(1) AND 34(2)) 
 (IACS unified interpretation LL.15) 
 
Regulation 34(1) 
 
1.1 Where a superstructure bulkhead is recessed, the effective length of the superstructure should 
be reduced by an amount equivalent in area to the area of the recess related to the breadth of the ship 
at the mid-length of the recess. 
 
1.2 Where the recess is unsymmetrical about the centre line, the largest portion of the recess 
should be considered as applying to both sides of the ship.  It is considered that such a recess need 
not be decked over. 
 
1.3 Where a cargo hatchway, complying with the requirements of regulation 16 and having a 
coaming height that extends above the level of the superstructure deck, is fitted in the recess and 
covering the whole area of the recess, the hatchway may be taken into account as forming a part of 
the superstructure, and the effective length of the superstructure need not be reduced by the amount 
equivalent in area to the area of the recess. 
 
1.4 The hatchway coaming height should be in accordance with regulation 16(1), measured from 
the superstructure deck level. 
 
Regulation 34(2) 
 
1.5 Where there is an extension to a superstructure, which extension has a breadth on each side of 
the centre line at least 30% of the breadth of the ship, the effective length of the superstructure may 
be increased by considering an equivalent superstructure bulkhead in the form of a parabola.  This 
parabola should extend from the extension at the centre line and pass through the junction of the 
actual superstructure bulkhead with the sides of the extension and extend to the sides of the ship.  
This parabola should be completely contained within the boundary of the superstructure and its 
extensions. 
 
1.6 If the superstructure is set-in from the side, up to the limit allowed under regulation 3(10), the 
equivalent bulkhead should be calculated on the basis of the actual breadth of the superstructure (not 
the breadth of the ship). 
 
2 POSITION OF FREEBOARD DECK ON FLOAT ON/FLOAT OFF BARGE CARRIERS 

(REGULATION 3(9)) 
 (IACS unified interpretation LL.68) 
 
2.1 Float on/float off barge carriers are designed to be ballasted such that the bottom of their 
cargo space(s) (well deck) submerges below the waterline to allow barges being floated in and out. 
 
2.2  If such a ship is fitted with weathertight closures for the cargo space(s) and a watertight 
enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck. 
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2.3 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) or a watertight 
enclosure at the stern, the well deck should be taken as the freeboard deck, while buoyant spaces 
above may be considered as superstructures in accordance with the provisions of the interpretation 
relating to regulation 34(1) of the Convention referred to in section 1 or regulation 34(1) of the 
1988 Protocol. 
 
2.4 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) but has a 
watertight enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck 
provided that: 
 

.1 the structure of the freeboard deck complies with the provisions of the interpretation 
relating to regulation 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.77; 

 
.2 the calculated freeboard is corrected for any missing buoyancy above the well deck in 

accordance with the provisions of the interpretation relating to regulations 3(5)(c) 
and 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.69; and 

 
.3 a satisfactory safety level at the resulting draught is demonstrated according to 

alternative concepts. 
 
 
3 TREATMENT OF THE VOLUME OF THE FORECASTLE, WHICH IS LOCATED OVER THE 

FOREMOST CARGO HOLD FOR DAMAGE STABILITY CALCULATION IN ACCORDANCE WITH 
REGULATION 27 OF THE CONVENTION AND PARAGRAPH (12) OF THE ANNEX TO 
RESOLUTION A.320(IX) 

 (IACS unified interpretation LL.69) 
 
3.1 In the case where the forecastle overlaps foremost cargo hold, provided the forecastle 
bulkhead is not more than 3 m aft of the forward bulkhead of the hold and the deck forming the step 
in way is watertight, then the bulkhead should be considered as continuous and not subject 
to damage. 

 
 
 

***
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ANNEX 2 
 

UNIFIED INTERPRETATIONS OF THE 1988 PROTOCOL RELATING TO THE 
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966 

 
 
1 LENGTH OF SUPERSTRUCTURE (REGULATIONS 34(1) AND 34(2))  
 (IACS unified interpretation LL.15) 
 
Regulation 34(1) 
 
1.1 Where a superstructure bulkhead is recessed, the effective length of the superstructure should 
be reduced by an amount equivalent in area to the area of the recess related to the breadth of the ship 
at the mid-length of the recess. 
 
1.2 Where the recess is unsymmetrical about the centre line, the largest portion of the recess 
should be considered as applying to both sides of the ship. It is considered that such a recess need not 
be decked over.   
 
1.3 Where a cargo hatchway, complying with the requirements of regulation 16 and having a 
coaming height that extends above the level of the superstructure deck, is fitted in the recess and 
covering the whole area of the recess, the hatchway may be taken into account as forming a part of 
the superstructure, and the effective length of the superstructure need not be reduced by the amount 
equivalent in area to the area of the recess. 
 
1.4 The hatchway coaming height should be in accordance with regulation 16(1), measured from 
the superstructure deck level. 
 
Regulation 34(2) 
 
1.5 Where there is an extension to a superstructure, which extension has a breadth on each side of 
the centre line at least 30% of the breadth of the ship, the effective length of the superstructure may 
be increased by considering an equivalent superstructure bulkhead in the form of a parabola.  This 
parabola should extend from the extension at the centre line and pass through the junction of the 
actual superstructure bulkhead with the sides of the extension and extend to the sides of the ship.  
This parabola should be completely contained within the boundary of the superstructure and its 
extensions. 
 
1.6 If the superstructure is set-in from the side, up to the limit allowed under regulation 3(10), the 
equivalent bulkhead should be calculated on the basis of the actual breadth of the superstructure (not 
the breadth of the ship). 
 
 
2 POSITION OF FREEBOARD DECK ON FLOAT ON/FLOAT OFF BARGE CARRIERS 

(REGULATION 3(9)) 
 (IACS unified interpretation LL.68) 
 
2.1 Float on/float off barge carriers are designed to be ballasted such that the bottom of their 
cargo space(s) (well deck) submerges below the waterline to allow barges being floated in and out. 
 
2.2  If such a ship is fitted with weathertight closures for the cargo space(s) and a watertight 
enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck. 
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2.3 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) or a watertight 
enclosure at the stern, the well deck should be taken as the freeboard deck, while buoyant spaces 
above may be considered as superstructures in accordance with the provisions of the interpretation 
referred to in section 1 relating to regulation 34(1) of the Convention or regulation 34(1). 
 
2.4 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) but has a 
watertight enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck 
provided that: 
 

.1 the structure of the freeboard deck complies with the provisions of the interpretation 
relating to regulation 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.77; 

 
.2 the calculated freeboard is corrected for any missing buoyancy above the well deck in 

accordance with the provisions of the interpretation relating to regulations 3(5)(c) 
and 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.69; and 

 
.3 a satisfactory safety level at the resulting draught is demonstrated according to 

alternative concepts. 
 
 
3 TREATMENT OF THE VOLUME OF THE FORECASTLE, WHICH IS LOCATED OVER THE 

FOREMOST CARGO HOLD FOR DAMAGE STABILITY CALCULATION (REGULATION 27) 
 (IACS unified interpretation LL.69) 
 
3.1 In the case where the forecastle overlaps foremost cargo hold, provided the forecastle 
bulkhead is not more than 3 m aft of the forward bulkhead of the hold and the deck forming the step 
in way is watertight, then the bulkhead should be considered as continuous and not subject to 
damage. 
 
 

***
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ANNEX 3 
 

UNIFIED INTERPRETATIONS OF THE 1988 LL PROTOCOL, 
AS AMENDED BY RESOLUTION MSC.143(77) 

 
1 LENGTH OF SUPERSTRUCTURE (REGULATION 34(1)) 
 (IACS unified interpretation LL.15) 
 
1.1 Where a cargo hatchway, complying with the requirements of regulation 16 and having a 
coaming height that extends above the level of the superstructure deck, is fitted in the recess and 
covering the whole area of the recess, the hatchway may be taken into account as forming a part of 
the superstructure, and the effective length of the superstructure need not be reduced by the amount 
equivalent in area to the area of the recess. 
 
1.2 The hatchway coaming height should be in accordance with regulation 16(1), measured from 
the superstructure deck level. 
 
2 HATCH COVER STRESS/DEFLECTION CALCULATION (REGULATIONS 16(5) (A) AND (B)) 
 (IACS unified interpretation LL.66) 
 
2.1 In the calculation of stress and deflection from the prescribed mass per unit area, the design 
pressure is to be determined by using a vertical acceleration equal to 1g. 
 
3 POSITION OF FREEBOARD DECK ON FLOAT ON/FLOAT OFF BARGE CARRIERS 

(REGULATION 3(9)) 
 (IACS unified interpretation LL.68) 
 
3.1 Float on/float off barge carriers are designed to be ballasted such that the bottom of their 
cargo space(s) (well deck) submerges below the waterline to allow barges being floated in and out. 
 
3.2 If such a ship is fitted with weathertight closures for the cargo space(s) and a watertight 
enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck. 
 
3.3 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) or a watertight 
enclosure at the stern, the well deck should be taken as the freeboard deck, while buoyant spaces 
above may be considered as superstructures in accordance with the provisions of the interpretation 
referred to in section 1 relating to regulation 34(1) of the Convention or regulation 34(1). 
 
3.4 If such a ship is not fitted with weathertight closures for the cargo space(s) but has a 
watertight enclosure at the stern, the uppermost complete deck may be taken as the freeboard deck 
provided that: 
 

.1 the structure of the freeboard deck complies with the provisions of the interpretation 
relating to regulation 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.77; 

 
.2 the calculated freeboard is corrected for any missing buoyancy above the well deck in 

accordance with the provisions of the interpretation relating to regulations 3(5)(c) 
and 3(9) of the Convention referred to in circular LL.3/Circ.69; and 

 
.3 a satisfactory safety level at the resulting draught is demonstrated according to 

alternative concepts. 
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4 TREATMENT OF THE VOLUME OF THE FORECASTLE, WHICH IS LOCATED OVER THE 

FOREMOST CARGO HOLD FOR DAMAGE STABILITY CALCULATION (REGULATION 27) 
 (IACS unified interpretation LL.69) 
 
4.1 In the case where the forecastle overlaps foremost cargo hold, provided the forecastle 
bulkhead is not more than 3 m aft of the forward bulkhead of the hold and the deck forming the step 
in way is watertight, then the bulkhead should be considered as continuous and not subject to 
damage. 
 
 
 

____________ 
 
 


